Søknadsskjemaet for 2025 har nå åpnet
Søknad om midler til utbygging av bredbånd
Trøndelag fylkeskommune har nå mottatt oppdragsbrev og retningslinjer for årets tildeling.
Tildeling av midler
Trøndelag fylkeskommune har fått 60 683 045 kroner i bredbåndsmidler for 2025-ordningen. Målet er at alle husstander og virksomheter i Norge skal ha tilbud om høyhastighets bredbånd med minst 100 Mbit/s nedlastingshastighet innen utgangen av 2025 og minst 1 Gbit/s innen utgangen av 2030. Tilskuddet skal bidra til utbygging av bredbånd i områder der det ikke er kommersielt grunnlag for investeringer.
Ansvar og prosess
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) har ansvar for å gjennomføre den nasjonale høringen som viser hvilke husstander og virksomheter som er berettiget støtte. Tildeling av statlige støttemidler gjøres etter anskaffelsesreglene og statsstøtteregelverket. I Trøndelag er ordningen lagt opp slik at kommunene søker inn områder som er støtteberettiget, og som ønskes utbygd til fylkeskommunen. Fylkeskommunen varsler kommunene når søknadsportalen åpnes og gir veiledning til søknadsprosessen. Etter søknadsfristen prioriterer fylkeskommunen prosjekter basert på et politisk vedtatt veikart. Prosjekter som gås videre med legges så ut på konkurranse/anbud, hvor kommersielle aktører leverer tilbud. Når konkurransefristen er over, evalueres tilbud og man inngår kontrakt med aktuell utbygger.
2025 - et mellomår
I 2025 kan bredbåndsmidlene brukes til å bygge ut bredbånd til husstander og virksomheter som mangler tilbud om 100 Mbit/s. Fra neste år jobbes det med en ny ordning med mål om å tilby 1 Gbit/s (gigabitmodellen). Dette betyr at flere husstander og virksomheter vil bli berettiget støtte fra 2026, enn det er i 2025. Dette da det er flere som har trådløse tilbud på 100 Mbit/s i dag, hvor det trådløse tilbudet ikke vil kunne tilby 1 Gbit/s.
Med bakgrunn i dette legges det i år til grunn at prosjekter som blir mer rasjonelle å bygge ut når gigabitmodellen er innført ikke blir tildelt støttemidler i 2025, men at disse prosjektene avventes til fremtidige anbudsrunder. For å finne ut hvilke prosjekter som er aktuelle i år må det gjøres et analysearbeid i hver enkelt kommune.
Endring i kravet til kommunal egenandel i 2025
Hovedutvalg for samferdsel vedtok den 19.03.25 en endring i kravet til kommunal egenandel for bredbåndsprosjekter i 2025. De vedtok at halvparten av Nkom-midlene settes av til prosjekter uten krav om kommunal egenandel, forutsatt at kostnad pr. husstand ikke overstiger 120 000 kroner i tilskuddsbehov. Kravet til kommunal egenandel for den andre halvparten av midlene reduseres fra 23,08% til 10%.
Søknadsprosess og kartløsning
Søknadsportalen på fylkeskommunens hjemmeside er nå åpnet, søknadsfristen er 13. juni.
Fylkeskommunen har mottatt oversikt fra NKOM på hvilke husstander og virksomheter som er støtteberettiget. Informasjonen ligger nå i fylkeskommunens kartløsning, som krever innlogging da det er unntatt offentlighet. Et annet kartlag vil også synliggjøre hvilke husstander og virksomheter som sannsynligvis blir støtteberettiget i 2026 (men som ikke er det i 2025). Ved å bruke disse to kartlagene vil man kunne se hvilke områder som eventuelt ikke endres fra i år til neste år, og som derfor er aktuelle å søke inn i årets runde. Hvis det kommer inn mer prosjekter enn det er midler til, vil fylkeskommunen prioritere prosjektene etter det politiske vedtatte veikartets prinsipper. Obs! Viktig å skille på disse to kartlagene ved innsøking.
Andre krav til søknadene står beskrevet detaljert i søknadsportalen. Det kan gjennomføres møter med hver enkelt kommune hvis det er ønskelig.
Siste nytt:
12.01.24: 3608 flere husstander får tilbud om bredbåndsdekning.
Tilskudd til bredbånd
Fylkeskommunen har ansvaret for den offentlige støtten til bredbåndsutbygging i Trøndelag. Fylkeskommunen får et årlig tilskudd fra Kommunal- og distriktsdepartementet, som vi sammen med midler fra fylkeskommunen og en kommunal egenandel, bevilger videre til prosjekter i kommunene i Trøndelag.
Trøndelag fylkeskommune arbeider kontinuerlig med flere bredbåndsprosjekter, og det gis tilskudd for utbygging til leverandører av bredbånd- og bredbåndstjenester.
Støtten er å anse som statsstøtte og gis i tråd med gruppeunntak for støtte til bredbåndsutbygging, GBER.
Se link NKOM vedrørende Statsstøtteregelverket og krav til lovlig offentlig støtte
Husholdninger og virksomheter som mangler tilbud om 100 Mbit/s. Det støttede prosjektet må på en pålitelig måte tilby en nedlastingshastighet på 300 Mbit/s og en opplastingshastighet på 100 Mbit/s.
Det åpnes årlig et søknadsskjema hvor kommunene melder inn sine ønskede utbyggingsområder. Når muligheten for å søke åpnes, vil kommunene få tilsendt en innbydelse med lenke til søknadsskjemaet.
Som innbygger kan du ta kontakt med din kommune og/eller leverandører for å få informasjon om det er planer i ditt område. Kommunene er ansvarlig for søknaden.
Kart over offentlig støttede bredbåndsområder
- Rød: Under planlegging
- Gul: Under utbygging
- Grønn: Ferdig utbygd
- Blått: Kommersielle områder
Instruks for ny kartløsning
Som dere sikkert vil se, er vår kartløsning blitt oppdatert og blitt ny sammenlignet med i fjor. Dette vil forhåpentligvis gi en bedre opplevelse enn før, men det vil føre til at man har en litt annen fremgangsmåte når man jobber med kartet for å finne nye bredbåndsprosjekter, samt hente ut adresselister fra disse områdene.
Merk: Kartet har krav om innlogging med brukernavn og passord. Informasjonen man finner i kartet er unntatt offentligheten og taushetsbelagt. Innlogging og kart skal kun benyttes av ansatte i kommunen med tjenstlig behov.
Det vil sendes en e-post til hver kommune med innloggingsdetaljer. Har dere ikke fått dette, send en henvendelse til bredband@trondelagfylke.no
Områdene velges så ut gjennom en studie av de offisielle dekningskartene for bredbåndsdekning i Norge. Dette i dialog med de aktuelle kommunene og markedet. Hvis du ønsker utbygging i ditt område, meldes dette til din kommune. Prosjektene vil følge krav og retningslinjer som gjelder NKOM - ordningen.
Prosjektene skal lyses ut på Doffin, slik at det sikres konkurranse i gjennomføring av prosjektene. Det vil være en teknologinøytral utlysning, som samtidig skal sikre en fremtidsrettet og god kapasitet. Det bil også bli stilt krav om tredjeparts tilgang til utbygd infrastruktur. Prosjektene vil bli gjennomført som fellesprosjekter i regi av fylkeskommunen, og lyst ut felles på Doffin/TED.