Trøndelag er én av tre eksempelregioner i prosjektet SpeedLocal, sammen med Skaraborg i Sverige og Bornholm i Danmark.
SpeedLocal er et nordisk prosjekt for å fremme lokal energiomstilling, og finansieres av Nordisk råd. Prosjektet samler forskere, kommuner og næringsliv for å dele kunnskap og utarbeide verktøy. Disse skal ta hensyn til sosial aksept, lokal implementering og gode nasjonale planleggingsprosesser. Målet er å effektivisere energibruk, fase ut fossil energi og øke produksjon av fornybar energi.
Mandag 4. november ble det arrangert et verksted for ansatte i Trøndelag fylkeskommune som har jobbet med energistrategi for Trøndelag mot 2050 og medlemmer av ressursgruppa. Kunnskapsrike ansatte i fylkeskommunen ga sine perspektiver på muligheter og utfordringer. Marianne Knapskog jobber med langsiktig, regional planlegging, Lillian Strand jobber med næringsutvikling og grønn omstilling av industrien, Lars Fabricius gav et godt innblikk i effektbehovet for elektrifisering av transport og hva det betyr for nettkapasitet, mens Anna Bergmann er daglig leder i det fylkeskommunale Grønt Hjerte. Marit Aune er samfunnsplanlegger på Hitra og beskrev behovet for langsiktig arbeid i samarbeid med lokalbefolkning. Samfunnsforskere fra Norge, Sverige og Danmark ledet verkstedet.
Gjennom dagen ble det holdt foredrag fra blant annet Pernille Seljom fra IFE, om utviklingsbaner og framtidsbilder for energisystemet i Norge, som du kan lese mer om her.
Videre fulgte en gruppeoppgave der målet var at hver gruppe skulle danne en visjon mot 2050. Dette ble gjort ved at gruppene ut ifra en tidslinje skulle plassere ulike visjoner, grep og strategier for energiomstilling. Deretter skulle drivere kobles til hver visjon, samt barrierer for hva som kan bremse eller hindre driveren fra å oppnå visjonen.
Målet med oppgaven var å danne en visjon innen energiomstilling mot 2050, med inndelt tidshorisont og prioritert relevans. Et fellestrekk var at alle gruppene fremhevet viktigheten av sosial aksept og involvering av befolkning som noe vi må ta tak i med en gang dersom det skal være mulig å nå mål om energiomstilling. Lokal energiproduksjon og deling av varme og elektrifisering av transport lå også langt framme på tidsaksene. Gruppene var samstemte i at industrielle symbioser og sirkularitet og deling av ressurser Kommunene og Trøndelag fylkeskommune har mange viktige hensyn å ta når det gjelder sysselsetting, verdiskaping, naturmangfold, rettferdighet og energiomstilling.
Til neste år fortsetter prosjektet og vi ser fram til å videreutvikle prosjektet, lære av de andre regionene og forstå bedre hvordan vi kan jobbe for å nå målene om energiomstilling i Trøndelag fram mot 2050.
Du kan lese mer om SpeedLocal her.