Nummer 4-2024

September 2024, nr 4/2024 - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag.

Kurs, webinarer og konferanser

Webinar fra Trøndelag i tall om Klima og energistatistikk 11. september 2024

Klima og energi er høyt oppe på agendaen for mange. Vi inviterer derfor til et webinar der vi går igjennom og viser noe av det som finnes av klima- og energistatistikk på Trøndelag i tall. 

Webinaret er på teams – følg påmeldingslenkene under for å melde deg på.  Det blir ca. 30 minutter med presentasjon av tall og statistikk, etterfulgt av ca. 15 minutter med spørsmål og åpen diskusjon. Det blir tatt opptak av presentasjonen, men ikke av diskusjonen etterpå.

Klima og energistatistikk: Påmelding til webinar

Plannettverkssamling 6. og 7. november, Quality airport hotell, Stjørdal

Fra programmet kan vi nevne følgende innlegg:

  • Åpning ved Fylkesordfører Tomas Iver Hallem
  • Nasjonale forventninger til kommunal planlegging. Ved Kommunal- og distriktsdepartementet.
  • Oppdateringer på den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa inn på Norge og Trøndelag, regionalt og på lokalt nivå? Hvordan kan kommunene gjennom sin planlegging understøtte forsvarets behov, samtidig som andre interesser også ivaretas? Ved  HV-12 sjef Marianne Eidem
  • Hvordan får vi til en god planvask? Mini-kurs om prosess og opplegg for planvask ved tidligere arealplanlegger og nå ansatt i Henning Larsen; Thorbjørn Faber Geirbo. Geirbo har vært med å utarbeide utredningen «Grunnlag for veileder om revisjon av kommunale arealplaner»
  • Kunstig intelligens i planarbeid – muligheter og utfordringer.  Innlegg fra smartbysjef i Trondheim kommune Øyvind S. Tanum.  

Plannettverkssamling: Program og påmelding

Samling GIS-nettverk 29.-30. oktober, Scandic Hell Hotell

Tema for samlingen: Jobbing i QGIS med høydedata, fotografiske terrengmodeller, punktskyer og 3d-modeller.

GIS-nettverket for kommunene i Trøndelag skal være en felles arena for inspirasjon, kompetansedeling og erfaringsutveksling samt faglig kursing etter kommunenes ønsker og behov. Statsforvalteren, fylkeskommunen, Kartverket og representanter fra kommunene samarbeider om planleggingen og gjennomføringen av arrangementet.

Samling GIS-nettverket: Program og påmelding

Klima- og naturwebinarer for kommunene

Denne høsten kommer fem nye webinarer for kommuner og regional forvaltning om hvordan man kan ta klima- og naturhensyn i planlegging.
Webinar om klima og natur i planlegging - opptak og påmelding til kommende

Webinar om vannforskriften

Trøndelag fylkeskommune planlegger webinar om vannforskriften i samarbeid med Holth&Winge.  Webinaret skal gjennomgå reglene i vannforskriften, og hvordan de regionale vannforvaltningsplanene og reglene i forskriften § 12 må og kan følges opp i arealplanlegging og utredning (KU). Vi ser på om det ene webinaret kan tilpasses plan og byggesak, mens det andre rettes mer mot vann/avløp og jordbruk. Planen er arrangement i slutten av november/tidlig i desember. Vi kommer tilbake med innhold og tidspunkt, men kom gjerne med innspill om hva det er viktigst å fokusere på til Vigdis Espnes Landheim .

Veiledere og retningslinjer

Skriftlig spørsmål i Stortinget om planlagt nedbygging av matjorda på Gimsøya, Melhus kommune

Rett før sommeren vedtok Melhus kommune detaljplan for Gimsøya. Planen innebærer nedbygging av om lag 130 daa fulldyrka jord i tråd med overordnet plan. Dag-Inge Ulstein (KrF og Utenriks- og forsvarskomiteen) har nå utfordret kommunal- og distriktsminister Erling Sande (SP) på om det er aktuelt for departementet å gripe inn for å sikre denne matjorda. I spørsmålet henvises det til oppfordringene om å tilbakeføre jordbruksareal som er avsatt til byggeformål i kommuneplanene. I sitt svar skriver ministeren bl.a. at det ikke kan være tvil om at planen er i konflikt med nasjonale jordverninteresser, og at han ønsker å se nærmere på saken og ha dialog med Melhus kommune.

Skriftlig spørsmål om nedbygging av matjord i Stortinget

Annen info

Ønsker dere å være pilotkommune for klimagasskalkulator for arealbruk?

NIBIO ønsker å invitere inntil 5 pilotkommuner per fylke, samt fylkeskommunen og statsforvalter.  De som er interessert vil få tilgang til tjenesten. Vi ber om svar innen 12. september. på om din kommune ønsker å teste ut dette verktøyet. Det blir et oppstartswebinar 25. september og erfaringsutveksling i januar 2025. De som får tilgang til kalkulatoren må være villige til å bruke løsningen og gi tilbakemelding på den til NIBIO.

NIBIO har utviklet en kartbasert klimagasskalkulator for beregning av utslipp og opptak av klimagasser fra arealbruk og arealbruksendringer. Kalkulatoren er mer detaljert enn kalkulatoren fra Miljødirektoratet som ligger i arealregnskapsløsningen. Den har også ulike nyttige funksjoner, for eksempel mulighet for å tegne inn planomriss og importere kommune -og reguleringsplaner. Da vil man kunne få ut tall klimatall av konkrete planer.

Meld din interesse til Sverre Kristian Høvik eller telefon 482 12 752 som koordinerer dette mot NIBIO.

Kartbasert klimagasskalkulator fra NIBIO

Arealregnskap i Trøndelag

 

Innspill og tips til PLANe-posten mottas med takk – redaktør Tanja Staldvik Wallervand: 

Neste PLANe-post kommer i begynnelsen på desember. 

Sist oppdatert 06.09.2024