Fylkeskommunen har påtatt seg en aktiv rolle i utbygging av mobildekning, der hvor det ikke er lønnsomt. Trøndelag fylkeskommune har bygd ut over 50 mobilmaster med offentlige midler i regionen, hovedsakelig gjennom Haga-modellen. Nå vil nye mobilmaster bli bygd gjennom GBER 52A-modellen som Trøndelag fylkeskommune har utviklet.
MERK: Dette skjemaet skal brukes av kommunene.
- Skjemaet er et ledd i å kartlegge behovet for flere mobilmaster i Trøndelag.
- Er du en innbygger som mangler mobildekning? Ta kontakt med din kommune slik at de kan melde dette videre.
Dette må du ha på plass før du fyller ut dette skjemaet:
- En kartlegging av hvilke områder som mangler mobildekning, inkludert antall fastboende, antall næring/bedrifter og antall kilometer med offentlig vei. Antall fritidsbeboere og andre viktige områder for dekningsutbedring bør også være med for det totale bildet.
- Området det søkes om må legges inn i vår kartløsning som polygon manglende mobildekning. Hvis kommunen ikke har tilgang til kartet, send en e-post til bredband@trondelagfylke.no.
- Adresselister til alle med manglende dekning i området i en Excel-fil. Bruk denne malen til å fylle inn adresselister (last ned oppe til høyre). Lastes opp i siste steg. Kvalitetssikring av adresselister. Kommunen må undersøke at de listede husstander, bedrifter og veistrekk faktisk ikke har tilstrekkelig mobildekning.
- Informasjon om kommunens egenfinansieringsevne. Informasjon om vedtak om midler eller lignende. Andre finansieringsmåter gjennom tilskudd, fond o.l. kan også inkluderes her. Typisk vil kommunens egenandel i et slikt prosjekt være minimum 50% av tilskuddsbeløp, men beløpet kan være opp til 100% av tilskuddsbeløp. Merk: Det er vesentlig enklere å gjennomføre ønskede mobilprosjekt om man stiller med hele eller en større andel av støttebeløpet.
- Merk: Det er ingen statlige midler knyttet til mobilutbygging
Dette kan inkluderes om du har slik informasjon:
- Eventuelle tidligere kostnadsestimater fra teleoperatør eller annen kyndig aktør
- Eventuelle forslag til masteplassering fra teleoperatør eller annen kyndig aktør
- Kartlegging av infrastruktur som kabelrør, stolper, strømfremførsel, trafo og lignende. Dette kan i etterkant benyttes i et konkurransegrunnlag om prosjektet tas videre til utlysning
-
Trøndelag fylkeskommune har tidligere hatt egne fylkesmidler til utbedring av manglende mobildekning i fylket. I forslag til økonomiplan er det lagt opp til kr 0,- til slike prosjekter i perioden 2025-2028.
-
Trøndelag fylkeskommune sitter allikevel på betydelig kompetanse rundt etablering av mobildekning og kan bistå med planlegging, prosjektering og gjennomføring på slike prosjekter.
Finansiering av offentlig støttet mobildekning har historisk sett vært et spleiselag mellom flere aktører:
- Fylkeskommunen
- Kommunen (som mobildekningen utbedres i)
- Statsforvalteren (beredskapsmidler)
- Teleoperatøren
Typisk finansiering har vært at fylkeskommunen og kommunen har stått for 50% hver av støttebeløpet, mens statsforvalteren har bidratt med noe midler for å redusere kommunens egenandel. Teleoperatøren har bidratt i varierende grad, hovedsakelig med eget teleutstyr.
Den tidligere Haga-modellen som Trøndelag fylkeskommune har benyttet seg av tidligere er nå gjort ulovlig, men det er nå utarbeidet og godkjent en ny ordning gjennom GBER 52A-modellen til ESA og er godkjent av EU. Denne gir et unntak i statsstøtteregelverket.
Trøndelag fylkeskommune vil uansett egen finansiering i prosjektet være behjelpelige med å planlegge, prosjektere og lyse ut offentlige mobilstøtteprosjekter. Ta kontakt via mail eller tlf. for dette.
De to første pilotprosjektene under GBER 52A er nå tildelt teleoperatør:
Utbygging gjennomføres i samarbeid med de aktuelle kommunene, Statsforvalteren og teleoperatørene (Telenor, Telia og Lyse Tele). Prosjektene koordineres og ledes av fylkeskommunen, og det er kommunene som melder inn de områdene som de ønsker å få vurdert i forhold til nye prosjekter. Ønske og behov om forbedret dekning må meldes inn gjennom egen kommune.
Tidligere prosjekter ble gjennomført med Haga-modellen for utbygging. Denne er nå utgått, da det er kommet til nye EU-regler under GBER - Det alminnelige gruppeunntaket for statsstøtte.
Ny modell for utbygging av mobilstasjoner er utarbeidet innenfor GBER 52(a) - støtte til 4G/5G nettverk. Fylkeskommunen har nå lyst ut pilotprosjekter under ny modell. Hovedforskjellen fra Haga-modellen vil være at teleoperatøren som vinner anbudet prosjekterer og eier masten, mens fylkeskommunen bistår med planlegging, forprosjektering og offentlig støtte.
Om kommunen har mulighet til å helfinansiere utbedring av mobildekning uten fylkeskommunale midler, kan fylkeskommunen bistå med forprosjektering, planlegging og utlysning.
Fylkeskommunen prioriterer for sine prosjekter i hovedsak områder med fastboende, næring og viktige veistrekninger.
Ny støtteordning for 4G- og 5G-mobilutbygging er nå meldt inn til EUs kontrollorgan ESA og er dermed notifisert.
Du finner notifiseringen her: https://www.eftasurv.int/state-aid/gber/county-authority-aid-scheme-establishment-4g-and-5g-mobile-networks
Disse dokumentene beskriver hvordan støtteordningen skal fungere, og hvordan den oppfyller kravene i Det alminnelige gruppeunntaket (GBER).
GBER art. 52a notifisering og følgebrev
Trøndelag fylkeskommune har utarbeidet et konkurransegrunnlag for fremtidige utlysninger av offentlig støttet mobilutbygging.
Politiske vedtak knyttet til mobilutbygging:
202343843-3 Kommunenes egenandel i bredbåndsprosjekter og veikart for bredbånd 4216540_8_1.PDF 202343843-4 Vedtak HUS, 07022024, Sak 14_24, Kommunenes egenandel i bredbåndsprosjekter og vei 4252490_1_1 (1).PDF saksfremlegg fu 11 des.pdf Saksprotokoll FU 11122012 Sak 348-12 .pdf